E vitamini nedir, E vitamini fotosentez yapan bitkiler tarafından sentezlenen bir vitamindir. Fotosentez yapan organizmalarda yoğun olarak sentezlenir. Yeşil dokularda ve tohumlarda bol miktarda bulunur. Kimyasal adı tokoferoldür. E vitamini yağda erime özelliği bulunan vitaminler arasındadır. Vücut için fazlası dışkı ile atılır.
Vücudumuzda yağ dokularımızda ve bir miktar da karaciğerimizde depo edilir. Ayrıca E vitamini antioksidan özelliği bulunan vitaminlerden birisidir. Basit anlatımla antioksidanlar, metabolizma faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan atıkların hücrelere zarar vermeyecek hale getirilerek vücuttan güvenle atılmalarını sağlayan maddelerdir.
E Vitamini Faydaları Nelerdir?
E vitamininin faydaları vücudumuz için en önemli faydası antioksidan etkisinin meydana getirdiği yararlardır. E vitamini antioksidan etkisi ile oksijenin oksitlenmesi sonucunda hücrelerde meydana getirebileceği hasarları önler. Antioksidan özelliği sayesinde A vitamininin emilmesini ve depolanmasını kolaylaştırır. Yağ asitlerinin oksidasyonunu önleyerek ortaya çıkacak zararlı atıkları engeller.
Bu sayede de hücrelerin yenilenmesini kolaylaştırır, hücreleri korur. Oksidasyona karşı hassas olan deri, karaciğer ve üreme organlarını oluşturan hücrelerin korunmasına ve yenilenmesine yardımcı olur. Anormal hücre çoğalmasını engelleyerek tümör oluşumuna karşı koruyucudur. Kan hücrelerini koruyarak anemiyi önler.
E Vitamini Normal Değeri Nedir?
İnsanlarda E vitamini eksikliği pek görülen bir durum değildir. Bu yüzden sağlık merkezlerinde ölçümü yapılmayan bir testtir. Yalnızca özel durumlarda gelişmiş laboratuvarlarda ölçümü yapılmaktadır. Ancak faydaları düşünüldüğünde günlük almamız gereken E vitaminini almamızın vücudumuz için ne kadar faydalı olacağı açıktır. Günlük olarak besinlerimizle almamız gereken E vitamini miktarı 30-100 mg arasıdır.
E Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
E vitamini eksikliği pek görülebilen bir durum olmadığı için eksikliğinde belirtilerin fark edilebileceği durumlar ortaya çıkmamaktadır. Beslenme alışkanlıklarımız yeterli miktarda E vitamini almamızı sağlamaktadır.
E Vitamini Eksikliği Nasıl Tespit Edilir?
E vitamini eksikliği pek görülen bir durum olmadığı için eksikliğini tespit etmek için uygulanan yöntemler de kısıtlıdır. Gelişmiş sağlık laboratuvarları dışında testi yapılmamaktadır.
E Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur?
E vitamini hangi gıdalarda bulunur? E vitamini günlük tükettiğimiz çoğu besinde bol miktarda bulunmaktadır. Yalnızca işlenmiş gıdalarda, gıda hazırlarken uyguladığımız yanlış pişirme yöntemlerinde, besinlerin tazeliklerinin korunmaması gibi nedenlerle E vitamini kayıpları yaşanmaktadır. En çok E vitamini barındıran gıdaları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
- Sıvı yağlar
- Sebzeler
- Meyveler
- Tahıllar
- Yumurta